Toronto

Toronto Obstetrical Brachial Plexus Palsy Workshop, May 9 and 10 2014

Under våren 2014 har vi varit på besök hos Dr Howard Clarke  i Toronto, Canada….

Inbjudna av Howard Clarke som arrangerade mötet bestämde vi oss för att göra den långa resan till Toronto, Canada, belägen vid den stora sjön Lake Ontario.

Då vi flög in en dag innan mötet hade vi möjligheten att ta en mycket lyckad guidad tur till Niagarafallen. Guiden, en storvuxen vältränad hockeyspelare, inte bara guidade utan körde även bussen samtidigt!! Han lärde oss mycket om annat än själva vattenfallen som att huspriserna downtown de senaste åren blivit otroligt höga och att den som uttalar det andra t: et i Toronto är turist. Fallen i sig var imponerande att se även då de sedan 1930- talet är reglerade och flödet  endast 1/4 av vad det var innan. Fördelen med regleringen är att erosionshastigheten av fallen minskat till 3 cm/år jämfört med 30 cm/ år tidigare.

IMG_4515

 niagarafallen

IMG_4525

Sjukgymnast Helena Bergström, Dr Christina Strömbeck
och Dr Tomas Hultgren nere vid niagarafallet

Det var 13 år sedan Howard Clarke hade mötet senast. På ett skickligt sätt lyckas han skapa en trevlig, gemytlig och lärande stämning där alla vågar uttala sig och kommentera saker som de på andra möten kanske håller för sig själva. Roligt att lära känna alla de Kanadensare som kommit från hela landet. Även flera enheter från USA var representerade. Europa var inte sämre och representerades av Tyskland, Nederländerna, Österrike, Belgien, Schweiz och så oss från Sverige.

Mötet ägde rum “downtown”, nära Hospital for Sick Children där Howard Clarke arbetar, i en ny forsknings- och utbildningsbyggnad: Peter Gilgan building, vilken kostat smått otroliga 400 miljoner CAN $ ( ca 2,5 miljarder SEK!) att uppföra.

IMG_4592

Byggnaden där mötet ägde rum

IMG_4558Dr Tomas Hultgren och Dr Howard Clarke

Konferensen var på två dagar och bestod till mesta delen av patiendemonstrationer med åtföljande diskussion, varvade med ett par föreläsningspass. Såväl tankar kring primär plexusrekonstruktion som sekundärkirurgi på axel/armbåge och hand gicks igenom och diskuterades. Ett mycket trevlig och lärorikt möte som tillät en öppen och bra diskussion där gruppen från Toronto med Dr Clarke i spetsen, tillsammans med ett stort antal patienter med familjer frikostigt ställde upp och demonsterade både bra och mindre bra behandlingsresultat.

/Fredrik